Advokat O Džej Simpsona brani Donalda Trampa

Foto: Michael Vadon [CC BY-SA]

Šef Bele kuće je ocenio da je suđenje koje počinje danas u Senatu u okviru procedure za njegovu smenu – napad na volju birača, pozivajući da se na „besramni” impičment što pre stavi tačka.

Gornji dom Kongresa je prošle nedelje zvanično prihvatio da preuzme postupak za opoziv Donalda Trampa nakon što je Donji dom krajem prošle godine glasao za predsednikovu smenu. Tramp je okrivljen da je zloupotrebio državni položaj kad je od Ukrajine zatražio da podigne optužnicu protiv nekadašnjeg američkog potpredsednika Džoa Bajdena, kao i da je ometao istragu o ovom slučaju u Kapitolu.

Predstavnički dom, pod kontrolom demokrata, vodio je istragu, saslušavao svedoke, analizirao državna dokumenta i sastavio optužnicu. Sad Senat organizuje suđenje sa sudijom (predsednik Vrhovnog suda), porotnicima (senatorima), tužiocima (demokratski kongresmeni) i braniocima (Trampovi i advokati Bele kuće). Da li je predsednik kriv, odlučiće glasovi senatora, ali se zbog republikanske većine u Gornjem domu očekuje oslobađajuća presuda.

Pravni tim šefa vlade je pred početak suđenja ocenio da je glasanje demokrata u Predstavničkom domu bio „opasan napad na pravo Amerikanaca da slobodno izaberu predsednika”.

„Ovo je besraman i nezakonit pokušaj da se poništi rezultat izbora 2016. i umeša u izbore 2020”, ocenili su branioci.

I prvi čovek vašingtonske administracije je više puta isticao da nije prekršio zakon. Prema Trampu, demokrate su organizovale „lov na veštice” jer mu ne opraštaju poraz Hilari Klinton, a i ne znaju kako da ga pobede na izborima u novembru.

I pre nego što je suđenje počelo, dva tabora su se sukobila, prenosi Si-En-En. Demokrate zahtevaju izvođenje novih svedoka, između ostalih i Leva Parnasa, bliskog saradnika Trampovog ličnog advokata Rudija Đulijanija. Parnas je pre nekoliko dana otkrio detalje koji su bili nepoznati za vreme istrage u Predstavničkom domu, tvrdeći da je sa Đulijanijem špijunirao donedavnu američku ambasadorku u Kijevu jer nije podržavala istragu protiv Bajdena. Ipak, lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel je poručio liberalima da je već trebalo da prikupe sve dokaze i svedočenja.

Konzervativni senator i Trampov podržavalac Lindsi Grejam je otkrio za Foks njuz da predsednik želi da se suđenje završi u roku od dve nedelje, pre nego što početkom sledećeg meseca u Kongresu bude održao govor o stanju nacije.

U letošnjem telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, Tramp je pomenuo da bi bilo lepo kad bi se Kijev pozabavio Bajdenom i njegovim sinom Hanterom, koji je dobio unosan posao u ukrajinskoj gasnoj kompaniji posle promena na Majdanu. Demokrate tvrde da je šef Bele kuće 55 dana blokirao vojnu pomoć Ukrajini, čekajući da Kijev otvori istragu protiv Bajdenovih, ugrožavajući nacionalne interese zbog političke koristi. Obamin potpredsednik je najjači demokratski kandidat na ovogodišnjim izborima. Bela kuća odgovara da je Tramp samo tražio da Kijev istraži korupciju i podseća da je poslala vojnu pomoć iako Ukrajina nije otvorila slučaj protiv Bajdena. Prema demokratskoj optužnici, predsednik je probao da zaustavi istragu koja se povodom Ukrajine vodila u Kongresu, što navode kao još jedan razlog za njegovu smenu.

Od ovih argumenata, Trampa će braniti i zvučna imena poput Alena Deršovica i Keneta Stara. Deršovic predaje na Harvardu, a najpoznatiji je po tome što je zastupao zvezdu američkog fudbala O Džej Simpsona na suđenju za ubistvo bivše supruge i njenog prijatelja (oslobođen). Star je bio ključna ličnost i kad je Amerika prošli put smenjivala predsednika, ali se tada nalazio u suprotnoj ulozi. Kao specijalni istražitelj, Star je napisao izveštaj koji je ustanovio da je Bil Klinton lagao federalne organe o aferi sa Monikom Levinski i 1998. doveo do postupka za smenu predsednika. Predstavnički dom je i tada glasao za opoziv prvog čoveka administracije, ali je Klinton oslobođen optužbi u Senatu.

I Deršovic i Star su 2008. branili milijardera Džefrija Epstina, koji je tada bio optužen i osuđen za korišćenje usluga prostitutki mlađih od 18 godina. Njujorški bogataš je prošle godine bio okrivljen i za trgovinu maloletnicama zarad seksualne eksploatacije, ali se obesio u zatvoru ne dočekavši kraj suđenja. Epstin je bio prijatelj i Klintona i Trampa.